lauantai 19. tammikuuta 2013

Let's Rock: Ohjelmoinnin peruskoulu-MOOCista "somekoulukerho"

MOOC = massiivinen avoin online kurssi. Viimeisen vuoden kuumimpia juttuja opetuksen kehittämisessä
Helsingin Yliopiston ohjelmoinnin MOOC = ensimmäisen kerran viime keväänä. Alkoi eilen toista kertaa (ja etuajassa! Se kertoo jotain tämän hankkeen hengestä) Kurssilla voi kuka tahansa suorittaa 5op+4op yliopistokurssin ohjelmoinnista ja vieläpä saada sen kautta opinto-oikeuden yliopistoon! Todella cool!

Ja tämä MOOC siis käsittelee Java-ohjelmointia. Opiskelijan pitää asentaa NetBeans-ympäristö, jossa tehtävät tehdään. Ympäristö "tarkastaa" koodin eli ilmoittaa virheet. Oikein olevan koodin voi lähettää palvelimelle tarkistettavaksi. Jokainen suoritus kirjautuu taulukkoon, jossa voi online seurata omaa ja muiden etenemistä tehtävissä. Ainakin minulle se oli koukuttavaa.
MOOCin sivuilta on kirjalliset kuvaukset tehtävistä sekä opetusvideoita Youtubessa hankalampiin uusiin juttuihin. Näin viime kerralla ainakin. Tuskijn huonompaan päin on menty. P.S. Kiitos @artolohi, unohdin selittää tämän peruskuvion aluksi. MOOCin verkkosivuilta löytyy paljon asiaa tästä.    

Historiaa

Itse teimme poikani kanssa viime keväänä MOOCia muutaman viikon. Paavo oli silloin 12v ja tykkäsi, mutta homma vei sitten liikaa aikaa. Ymmärrän, kurssi oli kuitenkin lukion jälkeen suoritettavaksi tarkoitettu (vaikka sopii mainiosti myös lukiokurssiksi - silloin olin pk:n rehtori, nyt myös lukion!) Mieleen jäi pyörimään, että tämä on HIENO homma, muta nuoret tarvitsevat jonkinlaista vertaisverkkoa ja varmaan myös IRL-ohjausta jaksaakseen ja pysyäkseen innostuneina. No, tuohan on minun elämän vettäni. Asia jäi muhimaan tähän asti.
http://mooc.cs.helsinki.fi/content/ohjelmoinnin-mooc-0

Nyt

Mooc on käynnistynyt uudelleen. Parasta, että mukaan on tullut paremmin peruskoululaisille sopiva peliohjelmoinnin modulaarinen MOOC http://mooc.cs.helsinki.fi/peliohjelmointi.

Nyt haluan lyödä yhteen HY:n huippuhankkeen sekä oman osaamisen ja tehtäväkuvan:

Tehdään peruskoululaisia ja lukiolaisiakin hyödyttävä rakenne, jolla oppija saa vertaistukea ja ryhmähenkeä, ohjaustakin ikätasolle sopivalla tavalla. JOS HY tekee tämän itse, siirryn vain markkinoimaan ja hyödyntämään juttua. Jos apu kelpaa, voisi rakentaa tästä hankkeen seuraavasti:

 1. Tehdään tästä kehittämishanke, jolla saadaan jokaiselle innokkaalle oppilaalle, opiskelijalle (=nuorelle) innostava verkosto tukemaan MOOC-oppimista.
 2. Haetaan näkyvyyttä myös näin: 
  1. hankkeistetaan kunnolla, mutta pienesti
  2. osallistutaan eEemeli-kisaan, koska tätä on pelillinen oppiminen parhaimmillan - pelillisyyttä toimintatavan (MOOC-alusta on todella koukuttavan pelillinen - hyvä HY!) sekä sisällön kautta.
 3. Menetelmällinen tausta: Pekka Peuran http://maot.fi sivuilla kuvaaman opetuksen mallin mukainen rakenne, hengittää samaa ilmaa kuin MOOCin opetusmalli.
 4. Kaksi tasoa
  1. Oppijoiden yksilöllisen ja vertaisoppimisen "somekoulukerho".
  2. Opettajien paikallisiin kursseihin ja kerhoihin tukea tarjoava yhteisö. Toki myös aikaan ja paikkaan sitomatta - opettajiakin on liikaa yksin, siellä missä muille ei vielä valoa paista.
  3. Nämä tietysti myös yhdistyvät parhaimmillaan, kun samassa koulutalossa on sekä opettajia että oppilaita mukana jutussa.

Pääjuttu on tietenkin se HY:n MOOC ja jos he tekevät tämän itse, niin en toki hypi varpaille.
Ehkä eivät itse ehdi ja siihen voisi tarjota apua?
Lähden heti viemään tätä eteenpäin, mutta kaipaan sekä apua että ideoita. Mä siis pidän tätä tärkeänä :)
Asia on esillä sekä Twitterissä  hashtagilla #pkmooc https://twitter.com/search?q=%23pkmooc&src=typd että Facebookissa minun päivityksissäni ja TVT-opetuksessa ryhmässä.

Kommentteja?
Tulkaa mukaan kehittämään tätä!

Ensimmäinen hommani on ottaa yhteyttä MOOCin toimijoihin. Yksi maili on jo laitettu, nyt ideani on vähän jalostunut. Twitterin kautta on viestiä mennyt. Jatketaan.

Share Alike Some rights reserved by snowpup5

3 kommenttia:

 1. Aivan mahtava idea, Mikko! Anna palaa täysillä! Tämä on tulevaisuuden oppimista, jota tullaan käsittelemään myös täällä: Aikamatka oppimisen ja koulun tulevaisuuteen. Osallistuin jo tuohon aikaisempaan MOOC:iin ja muutamaan muuhunkin, ja ne todella laajentavat oppimisen tajuntaa!

  VastaaPoista
 2. Kyllä vaan on hieno homma! Erityisesti se, että jokaisen ei tarvitse alkaa "tyhjältä A4:ltä" ja keksiä pyörää uudelleen.
  Tavallaanhan tässä lienee yhtenä juttuna oppilaiden ja opiskelijoiden itseohjautuvuuden tukeminen...
  Ettei siis tukahduteta intoa ohjauksella ja kukrssittamisella, mutta ollaan valmiita auttamaan tarpeen tullen ja kykyjen mukaan.
  Riittää ehkä, että mukaanlähtevät opiskelijat saisivat esim. kokoontua koululla ja saisivat soveltavan kurssisuorituksen tietyn rajan ylitetyn osallistumisen perusteella.
  (Minusta näyttää, että kurssille osallistumiseta voi seurata MOOC-sivuilla. Ja tästä voisi käydä neuvotteluja kurssin toteuttavien kanssa.)

  VastaaPoista
 3. Juu. Näillä mennään, alan rakennella näitä tukisysteemejä. HY ei itse taida siihen ehtiä, mutta ovat kiinnostuneita yhteistyöstä. Mukaan saa ilmoittautua, jos innostuu.

  VastaaPoista