perjantai 7. marraskuuta 2014

Minulla on unelma

Gil Garcia
Miksi Martin Luther King ei sanonut "Minulla on suunnitelma" / "I Have A Plan", vaan 
"Minulla on unelma!"

"I Have A Dream!"Tällä viikolla jouduin tilanteeseen, joka ei ollut mukava. Yhteisesti nousi puheeksi se, että osa porukasta kokee toiminnan, johtamistapani takia, epämääräiseksi touhuiluksi ja että hommat on hoidettu huolimattomasti tai sinne päin.

Ei ollut mukavaa. Loukkaannuinkin. Silti jäin miettimään ja tiesin jo kotiin ajaessani, että niin tässä taas käy: nyt harmittaa, mutta seuraavana aamuna sitä taas laitetaan uutta matoa koukkuun tai mitä nyt sanonnat sanovat.

Mistä on kyse?

Ihmiset haluavat turvallisuutta. Ihmiset haluavat varmuutta. Ihmiset haluavat arjen sujuvuutta.
Kaikki oikein.

Mikä tässä on väärin?

Minä kannan unelmaa. Minä ajattelen, mietin, pohdin, rakennan sitä koulua, joka tarjoaa jokaiselle nuorelle avaimet hyvään elämään, oli se sitten johtajana tai työttömänä. Niitä taitoja, joita tarvitaan, oli kyse sitten ekologisista haasteista selviämisestä, globaalista kilpailukyvystä, perheen elättämisestä tai työttömyydestä selviämisestä.
Ja unelmaa koulusta, jossa aikuisena, töissä oleminen on palkitsevaa, innostavaa, joka päivä parempaa.

Sitten ymmärsin jotain.

Unelma ei ole suunnitelma eikä suunnitelma korvaa unelmaa!
AGeekMom

Olen epäonnistunut. Minulta on odotettu suunnitelmaa ja on varmaan ajateltu, että rakennan sellaista.


Minä rakennan ja kannan unelmaa!
Unelmaa koulusta, jossa jokaisen nuoren kokemus on tärkeämpää kuin mikään  muu. Koulusta, jossa hankitaan taitoja ja valmiuksia selvitä mistä vain tulevaisuudesta. Unelmaa koulusta, jossa jokainen kasvaa kohti omaa potentiaaliaan, on paras mahdollinen ja toimii toisten parhaiden mahdollisten kanssa. Sillä maailmamme on niin monimutkainen, että se vaatii erilaisten yhdessä toimimista. Ja ihmisyytemme vaatii, että ollaksemme onnellisia toimimme yhdessä.

Minä en tee suunnitelmaa!

En tee suunnitelmaa, koska se on muiden tehtävä - toki minunkin, mutta minun päätehtäväni on sen unelman vaaliminen. Minä rakennan ja valvon visiota, jonka pohjalle syntyy missio - itseä suurempi tehtävä, johon on helppo sitoutua.
Niiden pohjalle voimme  ja pitääkin laatia strategia, tavoitteet ja suunnitelma. Mutta järjestys on näin päin.

Luota ja olet turvassa

Tämä ei ole suunnitelma ja kyllä, voit olla turvassa. Sillä kyse on asiasta, johon olen sitoutunut sydämeni pohjasta. Siihen voi luottaa, vaikka se ei ole selkeä suunnitelma askelmerkkeineen. Minä olen johtajana sitoutunut unelmaani vahvemmin kuin mihinkään suunnitelmaan. En muuta suuntaa, vaan autan teitä toimimaan unelman suunnassa. Ja yhdessä olen valmis rakentamaan unelmasta paremman.

Yhdessä

Alan

Keskustellaan unelmasta. Rakennetaan siitä yhdessä parempi. Kaikki yhdessä.

Tehdään suunnitelma ja toteutetaan se yhdessä.

Sillä unelmia tarvitaan. Maailma muuttuu ja suunnitelmat vanhenevat aina käsiin. Mutta unelmat säilyvät, kun niistä pidetään huolta. Tarvitsemme unelmia enemmän kuin koskaan. Niiden pohjalta voimme tehdä suunnitelmia, joiden toteuttaminen on merkityksellistä ja innostavaa.Mikä on sinun unelmasi?

Sen suunnitelman me kyllä teemme, 
kunhan meillä on yhteinen unelma.

Sinä 
oppilas, opiskelija, 
koulun työntekijä, vanhempi. 
Sinä. 
Ja me. 

Loppuun kiitokset mahtaville omalle työyhteisölle, internetille, Facebookille, Marjo Tavastille, Tero Toivaselle ja Mauri Laaksolle ajatuksista ja keskusteluista, kohti ajatuksen kirkkautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti