perjantai 23. lokakuuta 2015

Oppimisen tuulia NYKissä


Kuulin mahtavan uutisen hyvinvoititiimiltä:
Liikuntavälitunnit alkavat ensi viikolla ma-to 12.55-13.20. Hyvä NYK, liikkuva koulu! 

Tämä blogiteksti syntyi, kun yksi huoltaja kyseli vanhempainillassa, millaisia asioita olemme kehittelemässä NYKissä arvioinnin suhteen tänä vuonna. Huolta oli nimenomaan koeviikosta peruskoulussa. 

Jaksokyselyssä 

kyselin kuulumisia kaikilta koulun ihmisiltä seiskoista aikuisiin. Teen niistä koosteen, kunhan ehdin! Lähtökohtaisesti voi sanoa: meillä arvostetaan oppimista, opetus on laadukasta ja meillä viihdytään hyvin! Mahtavaa!

Sitten vähän tietoa siitä, miten olemme kokeilemassa sekä arvioinnin käytänteisiin liittyviä uudistuksia että monialaisten opintojen tuomista jaksoluvussa olevaan kouluumme. Tehdään haasteesta mahdollisuus!

Ihan ensimmäiseksi haluan sanoa: arvioinnin  pitää olla monipuolista ja yksilöllistä. Oppilaalla on oikeus mm. pidennyttyyn koeaikaan, suulliseen kokeeseen ja monipuoliseen osaamisen osoittamiseen aina ja erityisesti jos sellaiselle näyttää olevan tarvetta. Myös se, että kokeita pitäisi saada tehdä poikkeavalla aikataululla kuuluu tähän - viittaan tässä alla kuvaamaani koeviikkoon.

Tilanne - ongelmasta vahvuudeksi

Aika moni opettaja pitää jo nyt ja joka tapauksessa kokeet jakson lopussa. On ikäänkuin koeviikko, mutta samaan aikaan pitää oppilaiden ja opettajien jaksaa keskittyä myös lukujärjestyksen mukaiseen opetukseen. Syntyy painetta. Lukiossa tilanne on muuten sama, mutta normaali opetus on breikillä koeviikon ajan.

Toisaalta, meillä on  ongelma siitä, miten uuden opetussuunnitelman vaatimat - ja erityisesti oppilaiden kannalta kivat - monialaiset oppimiskokonaisuudet saadaan mahtumaan jaksolukujärjestykseen.





Teemme siis näin:

1) Jakson lopussa on koeviikko.

2) Koeviikolla oppilaalla on aamupäivisin a) kertaustunti, jossa käydään open kanssa koko koealue läpi b) koe ja c) kokeen palautus. Saadaan siis tehostettu oppimista jakson päätteeksi ja koe palautuksineen on vielä yksi kohta oppia lisää. Kolmeen kertaan opittava asia läpi!

3) Iltapäivällä on monialaisten opintojen aikaa. Oppilaat saavat hakeutua heitä kiinnostaviin koko viikon iltapäivät kestäviin oppimiskokonaisuuksiin. Vähän toisenlaista oppimista, innostuneiden oppilaiden kesken, oppiaineita yhdistellen mutta opetussuunnitelman mukaan.

Vähän niistä MONIALAISISTA OPPIMISKOKONAISUUKSISTA:

Lähdimme koko peruskoulu mukaan Helsingin yliopiston Koulu kaikkialla -hankkeen #oppimisfestivaali'in, ajatuksella ottaa kokeilemisen kautta näkökulmaa uuden OPSin laaja-alaiseen oppimiseen ja oppimiskokonaisuuksiin.

Opettajat suunnittelevat vapaasti muodostetussa tiimeissä monialaisia kokonaisuuksia aineita integroiden tai ilmiölähtöisesti. Niihin on siis varattu koko koeviikon iltapäivät - uskomme, että oppilaiden joukko ehtii hitsautua yhteen ja toisaalta noiden iltapäivien aikana ehditään oikeasti sukeltaa vähän syvemmälle valittuun teemaan.

Kun opetiimi on vetänyt oman juttunsa yhdellä jaksolla esim. seiskoille, seuraavassa jaksossa se tehdään kasien ja sitten ysien kanssa. Opitaan tekemällä. 

Tällaista siis tulossa :)

  


torstai 15. lokakuuta 2015

"Vihreä kortti" peruskouluihin

Kirjoitin tämän ensin Facebookin, mutta ajattelin että tämä olisi pitkästä aikaa blogauksen arvoinen ajatus.

Aloite:

Otetaan "Vihreän kortin sääntö" käyttöön kaikissa Suomen peruskouluissa.



Idea:

Oppiminen on parhaimmillaan jokaisen omista lähtökohdista nousevaa, autonomiaan ja innostukseen perustuvaa tekemistä.

Koettu ongelma:

Pelätään, että koko (ikä)luokka ei siihen pysty.

Ratkaisu:

Opettaja voi antaa oppilaalle "vihreän kortin", jolla oppilas saa oikeuden opiskella omassa tahdissa, valitsemassaan paikassa koulussa, valitsemassaan seurassa. Oppilaalla on tietty raami, esimerkiksi viikko tai jakso, jonka mukaan hän käy osoittamassa edistymisensä ja osaamisensa etc. Opettajan tuki on saatavissa pyynnöstä.

Edut:

1. Saadaan kokemuksia yksilöllisestä oppimisesta ja oman oppimiseen omistamisesta hallitusti.
2. Opettajalla on parempi mahdollisuus keskittyä ohjaamaan niitä, joilla autopilotin koodi on vielä vähän kesken.

JA TÄRKEIN:

Saadaan vihdoin suomalaisessa koulussa oppiminen näyttämään ja tuntumaan onnistumiselta ja tavoiteltavalta. Kun otat vastuun, saat valtaa - eli autonomiaa. Eikä lisätehtäviä.

Mitäs ajattelet?

Jälkikirjoituksia:
  • Helpot asiat on harvoin niitä isoja ja merkittäviä. Silti yksilölliseen oppimiseen pääsee ainakin osittain kiinni myös nykyisillä materiaaleilla. Toimii suht helposti reaaliaineissa ja matikassa, vähän työläämmin kielissä ja kokeellista työskentelyä vaativissa aineissa. Sanna Metsä joskus ideoi tällaista kemian yksilöllistä opetusta, jossa opettaja tarjoaa labra-aikoja, joille oppilaat ilmoittatuvat tekemään kokeelliset työt. Ope osaa varata oikeat välineet etc. Ei siis mahdotonta, vaatii vain vähän yksilöllistä oppimista ja yhdessä tekemistä. Opettajalta :)
  • Toimii helpostikin alakoulussa. Entä yläkoulussa? Jos olisikin "vihreänkortin kasiluokka", jossa kokonaisia päivä, viikkoja, jaksoja voisi organisoida viherän kortin -periaatteiden mukaan, kangistumatta aineopetuksen tuntiviidakkoon? Mitä siitä seuraisi?
  • Mahtava "3 Duplon Malli"
  • Elina Lintu Jaana Perkinen Tapasin norjalaisen "avoimen"(öppetskolan-koulutalo, jossa ei ole seiniä, ja tämä siis on rakennettu vuonna 1975!) koulun opettajan, jonka koulussa jokaisella oppilaalla on pöydällään kolme duplo-legopalikkaa tehtäviä tehtäessä. Jos palikkatornin ylimpänä on punainen, oppilas kaipaa aikuisen apua. jos keltainen, oppilas pyytää kaverilta apua ja jos ylinnä on vihreä, työ sujuu itsenäisesti. Palikoiden avulla opettaja näkee helposti avuntarpeen ja voi koota punaisen palikan oppilaat pienryhmäksi omaan ohjaukseensa. Koulu on saanut palikat lahjoituksena vanhemmilta. oppilaita ryhmässä oli 75, aikuisia 3 opettajaa ja avustaja. luokka oli 5. mutta systeemi käytössä muissakin luokissa. Tekisi niin mieli päästä tuonne tutustumaan ja katsomaan toimintaa laajemminkin.
    Mikko Jordman Tämä #loistavaTeknologinenVäline eli "3 Duplon Malli" on mahtava askel kohti oman oppimisen omistamista. Taitaa mennä Duplot keräykseen omassa koulussa, josko opettajilla olisi niitä kotonaan joutilaina :)
    Loistava tapa lisätä yksilöllisyyttä, yhteisöllisyyttä, autonomiaa ja oppimisen intoa!