Kuulin mahtavan uutisen hyvinvoititiimiltä:
Liikuntavälitunnit alkavat ensi viikolla ma-to 12.55-13.20. Hyvä NYK, liikkuva koulu!
Tämä blogiteksti syntyi, kun yksi huoltaja kyseli vanhempainillassa, millaisia asioita olemme kehittelemässä NYKissä arvioinnin suhteen tänä vuonna. Huolta oli nimenomaan koeviikosta peruskoulussa.
Jaksokyselyssä
kyselin kuulumisia kaikilta koulun ihmisiltä seiskoista aikuisiin. Teen niistä koosteen, kunhan ehdin! Lähtökohtaisesti voi sanoa: meillä arvostetaan oppimista, opetus on laadukasta ja meillä viihdytään hyvin! Mahtavaa!
Sitten vähän tietoa siitä, miten olemme kokeilemassa sekä arvioinnin käytänteisiin liittyviä uudistuksia että monialaisten opintojen tuomista jaksoluvussa olevaan kouluumme. Tehdään haasteesta mahdollisuus!
Ihan ensimmäiseksi haluan sanoa: arvioinnin pitää olla monipuolista ja yksilöllistä. Oppilaalla on oikeus mm. pidennyttyyn koeaikaan, suulliseen kokeeseen ja monipuoliseen osaamisen osoittamiseen aina ja erityisesti jos sellaiselle näyttää olevan tarvetta. Myös se, että kokeita pitäisi saada tehdä poikkeavalla aikataululla kuuluu tähän - viittaan tässä alla kuvaamaani koeviikkoon.
Tilanne - ongelmasta vahvuudeksi
Aika moni opettaja pitää jo nyt ja joka tapauksessa kokeet jakson lopussa. On ikäänkuin koeviikko, mutta samaan aikaan pitää oppilaiden ja opettajien jaksaa keskittyä myös lukujärjestyksen mukaiseen opetukseen. Syntyy painetta. Lukiossa tilanne on muuten sama, mutta normaali opetus on breikillä koeviikon ajan.
Toisaalta, meillä on ongelma siitä, miten uuden opetussuunnitelman vaatimat - ja erityisesti oppilaiden kannalta kivat - monialaiset oppimiskokonaisuudet saadaan mahtumaan jaksolukujärjestykseen.
Teemme siis näin:
1) Jakson lopussa on koeviikko.
2) Koeviikolla oppilaalla on aamupäivisin a) kertaustunti, jossa käydään open kanssa koko koealue läpi b) koe ja c) kokeen palautus. Saadaan siis tehostettu oppimista jakson päätteeksi ja koe palautuksineen on vielä yksi kohta oppia lisää. Kolmeen kertaan opittava asia läpi!
3) Iltapäivällä on monialaisten opintojen aikaa. Oppilaat saavat hakeutua heitä kiinnostaviin koko viikon iltapäivät kestäviin oppimiskokonaisuuksiin. Vähän toisenlaista oppimista, innostuneiden oppilaiden kesken, oppiaineita yhdistellen mutta opetussuunnitelman mukaan.
Vähän niistä MONIALAISISTA OPPIMISKOKONAISUUKSISTA:
Lähdimme koko peruskoulu mukaan Helsingin yliopiston Koulu kaikkialla -hankkeen #oppimisfestivaali'in, ajatuksella ottaa kokeilemisen kautta näkökulmaa uuden OPSin laaja-alaiseen oppimiseen ja oppimiskokonaisuuksiin.
Opettajat suunnittelevat vapaasti muodostetussa tiimeissä monialaisia kokonaisuuksia aineita integroiden tai ilmiölähtöisesti. Niihin on siis varattu koko koeviikon iltapäivät - uskomme, että oppilaiden joukko ehtii hitsautua yhteen ja toisaalta noiden iltapäivien aikana ehditään oikeasti sukeltaa vähän syvemmälle valittuun teemaan.
Kun opetiimi on vetänyt oman juttunsa yhdellä jaksolla esim. seiskoille, seuraavassa jaksossa se tehdään kasien ja sitten ysien kanssa. Opitaan tekemällä.
Tällaista siis tulossa :)