keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Miten opitaan ubiikisti ja aidosti?

Kertomus tältä illalta.

Alkusanat:  Se, joka väittää, että ubiikki ei ole muuttanut oppimista, saa todistaa sanansa.


Päivällä oli takana ihan loisto lomapäivä koko perheellä ( vaimoni Leena, Paavo 13v, Peppi 11v, Paula 9v). Lennätettiin leijoja. Ajeltiin fillareilla kirjkonkylään 9km, käytiin syömässä, vietettin aikaa rannassa, ajeltiin takaisin 9km. Kotona oltiin sitten klo 18. Klo 19 lähdettiin mökille, paitsio Leena, joka sai laatuaikaa vapaana äidin hommista. Oppimistarina alkaa näin:

Noin klo 21 oltiin välitankkauksella Lahdessa Renkomäen ABC:llä. Isänä totesin, että jotain evästä täytyy mökille ostaa. Päätin sitten ostaa 
Rainbow 
"VAALEAA TONNIKALAA 
PALOJA ÖLJYSSÄ".
Ajatuksena oli - ja on edelleen - tehdä siitä tonnikalapastaa huomiseksi ruoaksi.

Oppimiskokemus, OSA I

Olin kaupassa ostoksilla tyttöjen kanssa ja Paavo ilmestyi siihen, todeten että korissa on tonnikalaa. Jatkoi siihen, että "tongol-lajien joukossa on uhanalaisia lajeja". Minä ympäristötietoisena ja isänä, totean että viedäänkö pois. Paavo toteaa, että "pidä vaan". Niin sitten päätetään tehdä tonnikalapastaa seuraavana päivänä.

Oppimiskokemus, OSA II

Autossa joku aloittaa keskustelun, miksi tonnikalaa ei saisi syödä. Siinä sivutaan eri näkökulmia ja eri maiden kantoja asiaan, mm. ammatinharjoittamisen ja ekologisen kestävyyden näkökulmista.  Hämmästyttävästi "ei niin kovin kiinnostava" aihe alkaa kiinnostaa, tosin tytöt kyllä takapenkillä keskittyvät rottien hoitoa koskevaan kirjaan ja lähinnä huomauttelevat väliin. En tiedä ajaessani, minkä kaiken Paavo tietää ennestään ja mitä katsoo kännykästä, mutta monia asioita käydään läpi. enemmän tiesi joka tapauksessa jo kaupassa kuin minä.

Tonnikalapurkkia ei ole autossa käsillä, mutta Paavo kertoo muistista, että "se oli lajia 'Tongol', joka on hyvää, mutta ei huippua". Tietoa tulee eri maiden tonnikalaan liittyvistä kannoista (oliko se Monaco, joka oli ehdottanut kalastuksen täyskieltoa - Paavo tietää, minä en).
Välillä mennään kokonaan eri purkkilajikkeiden laatuun syömisen kannalta. Tässä kohdin lähteinä ovat ainakin  http://fishfood.fi ja http://murobbs.plaza.fi, joista jälkimmäinen  herättää mm. keskustelun "miksi nörtit puhuvat tonnikalasta?" Sekin tieto löytyy, että ostamani on ehkä parasta, mitä Suomesta saa :)

Oppimiskokemus, OSA III

Keskustelumme, tai siis Paavo, lähtee selvittelemään tonnikalojen taksonomiaa. Aika nopeasti tulee kommentti: "purkissa oleva on 'tunaa', jota kannattaisi käyttää suomenkin sanana tonnikalan tilalla". Tonnikala on eri asia. Asian selvitteleminen on aika hämmentävää, kun suomenkielinen Wikipedia ei yksiselitteisesti erota eri lajeja ja sukuja toisistaan. Otetaan luvun alle englanninkielinenkin, jonka kautta alkaa selvitä lisää.

Edit: eri lajien välisistä suhteista käydään puoli tuntia kestävä pohdinta jha selvittely, jossa sinievät jaotellaan southern, pacific ja atlantic -lajeijin. Nämä todetaan "oikeiksi tonnikaloiksi", joista se "ihan oikea" on atlantic. Ja Tongol eli isosilmä- eli pitkäpyrstötonnikala löytää paikkansa, samoin kuin heikommat boniitit ja skipjackit...

Oppimiskokemus, OSA IV

Ollaan jo mökillä. Kello jotain 23.15. Paula menee nukkumaan, Peppi ottaa iltapalaa. Paavo ottaa paperia. Kohta pitää saada mun tabletti, "jotta saa homman valmiiksi". Ja tässä on tulos:


Tulos on Paavon tekemä kaavio eri lajikkeista SYÖMISEN kannalta. Tästä selviää sekä eri lajien paremmuus, että se, mikä on "oikea tonnikala" ja mitkä ylipäätään tonnikaloja. Ymmärtääkseni taksonomia on täsmälleen oikein. Oikein kysynkin: löytyykö tällainnen kaavio netistä? "Ei löydy, tiedot löytyy kyllä."

Pikkuisen olen iloinen, että oppimisen arken tutkijana saan todistaa tämän omassa piirissä.

Se, joka väittää, että ubiikki ei ole muuttanut oppimista, saa todistaa sanansa. 

Tähän olisi vielä 30 vuotta siten tarvittu biologi JA kirjasto. Nyt tarvittiin a) innokas ja osaava 13v, b) kännykkä (älysellainen ja nettiyhteys) c) paperia ja d) kiinnostunut seuraaja. Eikä e) yleisöstä/yhteisöstä eli tytöistä ollut tosiaan haittaa.

Kuvien copyright minun. Kertomuksen kirjoittamiseen lupa kysytty Paavolta.


Lähteet, ainakin tärkeimmät:

Wikipedian sivut, suomeksi ja englanniksi
http://fishfood.fi
http://murobbs.plaza.fi/



6 kommenttia:

  1. Onnittelut hyvästä työstä isälle ja pojalle!

    VastaaPoista
  2. Noinhan tuo menee kun on innostunut tekijä. Olen tottunut toimimaan tuollaisten innostuneiden yksilöiden parissa ja tuosta saa aina kiksit.

    Mutta miten tämän prosessin saisi käyntiin pissisnuorella, jonka käsitys tiedonhausta on se, että katsotaan Googlen kuvahaulla miltä tyyppi näyttää? Koettu on. Olin haavi auki minuuttikaupalla.

    VastaaPoista
  3. Ihan huippu ihana tarina. Arvaan, että tonnikalan taxonomia on nyt ikuisesti muistissa.

    VastaaPoista