Paljon on tällä viikolla ollut vääntöä koulun ja oppimisen ylärakenteista #oppivelvollisuus-keskustelun kautta. Aika lailla irti todellisuudesta on siinä liihotellut niin tämän blogin pitäjä kuin muutkin. Mutta tänään tuli niitti. Näin se tehdään. Ei #sveitsinArmeijanLinkkari kaikkiin tarpeisiin, mutta niin hyvä malli, että sen pohjalta voi kunkin tiedonalan #kasvatusammattilainen laatia oman reseptinsä. Paino on alkuosalla #kasvatus.
@LauriHellsten: @MikkoJoo @hahtala #mastery #autonomy #purpose löytyvät opettajan työstä, miksei siis myös opiskelusta? #opehommat
Mistä on hyvät oppimiskokemukset ja kouluviihtyvyyden peruskivet tehty?
Ja huomio! Hyvät
oppimistulokset, jota tuohon väliotsikkoon laittanut.
Ne on tehty
- itsemääräämisen eli autonomian kokemuksesta #autonomy
- hallinnan eli osaamisen kokemuksesta #mastery
- merkityksellisyyden kokemuksesta #purpose
- ja vielä yhteisön merkityksellisen jäsenyyden kokemuksesta #participation
- itse lisään vielä David Pricen innoittamana intohimon #passion
Ei tarvita turhaa keskustelua viihteen ja viihtymisen rajapinnasta. Tai se on siis vain toinen keskustelu, ei turha.
Tätä asiaa
http://opetus.tv :n Eduhakkerit Pekka Peura, Janne Cederberg ja Lauri Hellsten ovat pitkään pohtineet, kokeilleet ja tehneet. Nyt ollaan taas yksi askel pidemmällä kohti niin selkeää toteutusta, että me jokainen voimme ottaa askeleen kohti toteuttamista.
http://maot.fi/2014/08/peuran-polku/
Miten se tehdään
Rakennetaan
oppimisen tilat - psyykisesti, sosiaalisesti, fyysisesti, pedagogisesti ja teknologisesti - niin että opettaja voi keskittyä siihen missä hän on parhaimmillaan ja tärkeimmillään. Ja ennen kaikkea oppija voi paneutua siihen, että oppii hyvin, paneutuu, kokee osaavansa, edistyy, onnistuu ja jakaa tuon kaiken muun ryhmänsä kanssa. Olemalla yksilöllinen oma itsensä ja juuri siksi tärkeä ryhmänsä jäsen.
Puhe
homogeenisistä ryhmistä ei ole ihan turhaa, mutta on pahasti ohi maalin. Tiedän, että toiset ajattelevat tästä aivan eri lailla. Minun näkökulmani on, että homogeenisten ryhmien ajattelu sopi menneille vuosikymmenille ja täytti tehtävänsä. Nyt on tärkeää puhua ryhmistä, mutta erilaisten yksilöiden yhdessä muodostamista sellaisista. Koulusta, jossa
"yksilö innostuu ja yhteisö onnistuu" (oma sloganini).
Eduhakkereiden uusi oivallus ja työkalu - näin se tehdään
http://polku.opetus.tv/
Ryhmistä Hesarissa, Rauno Haapaniemen ja Liisan Rainan uuden hienon kirjan pohjalta
http://www.hs.fi/kotimaa/a1409103165822?jako=b45105d5562b2e3a4b242ed5fc7d90fb
Ja kirja
http://cdon.fi/kirjat/haapaniemi,_rauno/rakenna_oppiva_ryhm%C3%A4-27363308
Jälkikirjoitus
Arviointi
Opetussuunnitemamme ja myös uudet perusteet korostavat arvioinnin monipuolisuutta ja oppilaan oikeutta monipuoliseen osaamisen osoittamiseen - siis muutenkin kuin kirjoittamalla tai perinteellisellä kokeella. Hyvä niin!
Yhä enemmän ongelmalliselta alkaa minusta näyttää se, että tästä seuraa helposti arvioinnin hahmottomuus ja sumuisuus. Oppilaalla pitää olla heti opintojakson alussa selvä kuva, millä teoilla ja näytöillä mikäkin arvosana on saavutettavissa. Väitän, että näin ei peruskoulussa ole. On arvioinnin kriteerit, mutta niiden perusteella ei voi saada tiettyä arvosanaa, jos on ollut pois tunnilta liian useasti. Tai tietyn arvosanan voi saada vain ollemalla tunnilla, vaikka arvosanan kriteerit eivät täyty. Liisa Keltikangas-Järvinen sanoi vähän aikaa sitten, että samalla osaamisella oppilaiden välillä voi tutkimusten mukaan olla kahden arvosanan ero.
Samaan aikaan kun siirrytään kohti yksilöllisempää oppimista arvioinnin pitää muuttua selkeämmäksi. Pekka Peuran kehittämässä mallissa näin on, kokemukseni mukaan myös yleisemmin lukio-opetuksessa (jossa normatiivinen yhteinen koe määrittää toimintaa JA kyse ei ole oppivelvollisuuskoulusta).
En kaipaa peruskoulun päättökoetta! Kaipaan selkeää arviointia, jossa erilaisten suoritusten merkitys on jokaiselle selvä jo etukäteen. Kaipaan monipuolisempia mahdollisuuksia osaamisen osoittamiseen.
Tässä linkki, jonka kautta pääsee hyvin alkuun arviointi-teeman pohtimisessa, oppimisen edistämiseksi jokaisen oppijan kohdalla: