lauantai 6. syyskuuta 2014

Kirje sivistysvaliokunnalle 9.9.2014 kokoukseen

Sivistysvaliokunnalle


Kun käsittelette tekijänoikeuslain muuttamista koskevaa aloitetta toivon, että huomioitte nämä:

  • Nykyisin todella moni opettaja rikkoo lakia ja näyttää nettivideoita opetuksessaan. He eivät useinkaan riko oikeuksien omistajan oikeutta, vain Suomen lakia.
  • Jos opettaja maalaisjärjellä toimien tietoisesti rikkoo lakia, se ei ole terve tilanne.
  • Jos videoita ja muutakin nettimateriaalia ei voida Suomessa käyttää muun maailman tapaan, kouluinstituutio ajautuu uskottavuusongelmaan: tieto on olemassa, mutta sitä ei saa käyttää.
  • "Tekijänoikeuslain tulkinta johtaa helposti siihen, että muiden perusoikeuksien toteutuminen jää ongelmalliseksi tietoyhteiskunnassa, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta." -http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/vaitos_tekijanoikeudet-25200
  • suomalaisen yrittämisen mahdollisuudet ovat selkeästi heikommat kuin muiden
Asiaa voi lähestyä kahdelta kannalta - tekijänoikeuslain muutoksella tai sillä, että muutetaan opetustilanne yksityiseksi, mitä se oikeasti jo onkin. Opetus on julkista, mutta oppijan oppiminen yksityistä. Opetustilanne EI ole esitystilanne, vaan ennen kaikkea tilaisuus, jossa kukin oppija omine ominaisuuksineen ja yhdessä muiden kanssa opiskelee - erittäin intiimiä ja henkilökohtaista, yhteiseen luottamukseen perustuvaa toimintaa siis. 

Toivon teiltä halua toimia oppimisen ja tieteen tekemisen edistämiseksi. Kuten kaikki tiedämme, vain niiden varassa luomme uutta toimeliaisuutta ja työtä monenlaisille ihmisille sekä innovaatioita, joiden varassa voimme ratkaista yhteisiä ongelmiamme.

Ystävällisin terveisin,
Mikko Jordman
rehtori ja oppimisen, yhteisöllisyyden ja teknologian geek ("intopiukka" suomeksi?)

@mikkojoo
https://www.facebook.com/Mikko.Jordman
http://lilelibe.blogspot.com
http://protokoulu.fi
http://koodaustunti.fi
http://kuumapop.fi
http://mielikuvituskoulu.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti