keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Mieletön viikko!


  • Aikataulut
  • Osallisuus
  • Koeviikko
  • Monialaiset opinnot eili ilmiöpajat


Viikko alkoi sillä, että yritin parhaani mukaan pitää oppilaiden hyvinvoinnin ja toimivien aikataulujen puolta. Nyt kuitenkin näyttää, että ollaan ensi syksynä menossa tätä vuotta tiiviimpään aikatauluun. Päivät toki lyhynevät, mutta tauot ovat sitten lyhyempiä. Jotenkin pitää keksiä lisää liikkumista ja toimintaa päiviin ja ratkaista muitakin pikkupulmia. Kuljetukset määrittelevät asioita - se on ihan ymmärrettävää, mutta en silti ole tästä muutoksesta iloinen.

OSALLISUUS nousee tuonkin myötä entistä tärkeämmäksi. Tulemme kevään aikana ottamaan teitä huoltajia ja varsinkin nuoria mukaan keskustelemaan siitä, mihin suuntaan koulua niin oppimisen kuin muidenkin asioiden suhteen haluaisitte kehittää.  Ei ole kovin tärkeää  mitä rehtori ajattelee. Tärkeää on, että kasvatusaikuisten koulussa ja kotona sekä nuorten ideat ja tarpeet saadaan kuuluville ja siten löydetään yhteinen suunta.

KOEVIIKKOa peruskoulussa on moni ihmetellyt. Se nyt ei ehkä kovin kummoinen idea ollut? Minä sen joka tapauksessa keksin. Oli siinä jotain ajatustakin takana, toisaalta oli ehkä syytä vain kokeilla jotain, jotta uusille ajatuksille ja toimintatavoille löytyy tilaa.

Seuraavan jakson loppuun kehitetään jotain  paremmin toimivaa, opettejien ja oppilaiden palautteen pohjalta, opettajien ja oppilaiden yhteisessä ryhmässä. Koeviikkoa ei tarvitse olla, ei tarvitse olla kokeitakaan. Pitää olla arviointia, joka edistää oppimista ja itsesäätelyn kykyä.

ILMIÖVIIKKO on ollut ällistyttävä menestys minun silmilläni katsottuna. Tällaista on ollut ennenkin, muta niin harvoin, että rutiinia siihen ei ole. Silti homma näyttää toimivan, niin viihtymisen kuin korkeatasoisten tuotostenkin suhteen.

Molemmista pyydetään ihan jokaiselta palaute, huoltajilta, oppilailta ja opetushenkilökunnalta. Varmaan K-kaupastakin, että saadaan koko kuva, miten viikko on kylässä vaikuttanut.

Tärkeää oli myös Tiimiakatemian Hannan ja Johanneksen vierailu tänään. Neljä opettajaamme on tiimimestarikoulutuksessa ja uusia ajatuksia virtaa hiljalleen koko yhteisöön.

Itse koen ylpeyttä tästä porukasta nuorimmasta vanhimpaan. Jään innolla odottelemaan jatkoa. Toivottavasti ehdin mahdollisimman paljon mukaan. Sitä jään miettimään, että kunpa olisi vielä aikaa järjestää joku yhteinen "uuden tiedon synnytys", jossa saataisiin näkyville sitä kaikkea mitä eri pajoissa on tehty ja opittu! P.S. Ai niin, onhan meillä ollut myös kiinalaiset vieraat tällä viikolla. Heidän kanssaan olisi mahtavaa kehitellä jotain tämän viikon kaltaista yhteistä mannerten välistä projektia - syventää jo nyt hienoa kulttuurivaihtoa pedagogiseen syvempään kehittelyyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti