lauantai 24. marraskuuta 2012

Miten opin?


Taisi olla keskiviikkona, kun olin pitämässä 8. lk valinnaista ATK-tuntia. Opettaja oli pois ja atk-valinnaista ei ihan kaikki sijaiset osaa tai halua opettaa. Siinä sitten opetin PaintShopPro:n käyttöä, vaikka en ole ko. ohjelmaa ainakaan viiteen ... siis 10 vuoteen käyttänyt. No, ihan ok onnistuin.


AttributionNoncommercialNo Derivative Works Some rights reserved by dmanipulated

Tuo parituntinen muodostui oppimisen ja pohdinnan paikaksi itselle. Opetin aiheeksi annettuja asioita joillekin, suuri osa osasi omin neuvoin. Aktiivisin tai taitavin - en tiedä kummasta oli kyse -oppilas neuvoi muita enemmän kuin minä. Hyvä niin.

Käytin tilaisuutta myös sosiaalisen median asioista puhumiseen. Tämä on oma missioni, koska koulussa some-työkalut eivät ole vielä mitenkään arkipäivää sen enempää oppilaille kuin opettajillekaan. Käytimme TodaysMeet'iä ja AnswerGarden'ia. Mainitsin myös Animoton.


Tuossa kohdassa joku poika otti puheeksi cinemagraphit. Muistin joskus kuulleeni sanan, mutta ei kytkenyt sen enempää. Poika ei osannut tai halunnut sen enempää asiasta kertoa. Selväksi tuli kuitenkin, että ne ovat siistejä juttuja.

AttributionShare Alike Some rights reserved mendhak's photos

Mitä asiasta seurasi?
Onneksi muistin sanan vielä eilen illalla.
Googlasin.
Päädyin AppleStoren Cinemagram-appsin esittelyyn.
Siitä jatkoin etsimään Androidille sovellusta haulla "cinemagram android".
Seuraavaksi kyseinen app asennettiin minun, 10 v. tyttären ja äidin kännyihin.
Illalla juuri ennen nukkumaanmenoa tehtiin pöljiä cinemagrapheja.
Tuo kuva on vieressä on Flickr'istä, mutta idea on juuri tuo.

Näin sitä oppii uutta. Silmät auki.

Ja mikä oli oleellisinta?
En vieläkään tiedä, onko cinemagraph jotenkin tärkeä tai oleellinen. Kokeilen sitä. Opettajilla on koko ajan se peikko olkapäällä, että pitää keskittyä löytämään se tärkeä, oikea ja oleellinen. Se tie vie hiljaiseen kuristumiseen (kirjoitin ensin vahingossa kutistumiseen, vois olla parempikin sana).

Pitää:
etsiä,
kokeilla,
lopettaa, jos ei toimi
jatkaa, niin kauan kuin toimi
ja palata lähtöruutuun: etsiä.

Kun löydät sen hyvän ja oikean, olet todennäköisesti vähän hidas ja myöhässä :) No, älä välitä, ei se mitään! Mutta varaudu siihen, että huomenna täytyy taas olla silmät auki. 
Onneksi olet töissä koulussa, jossa niitä vinkkejä kyllä saa!

3 kommenttia:

 1. Kiitos kannustuksesta -taas! Juuri tämän tyyppinen ennakkoluuloton kokeilu ja siitä bloggaaminen vie asioita eteenpäin. Olet mun (ja varmaan monen muun) somesankari. Mä haluan heti oppia TodaysMeetin ja AnswerGardenin! Nyt!

  ps. Voitko tänään lähteä ajelemaan tänne ;-) vai pitääkö mun itse kokeilla? Vitsi vitsi.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Esa, ajattelen niin kuin jostain luin:
  Se mikä on minulle itselleni "kokeilevaa hapuilua" eikä mitenkään merkittävän tuntuista - se voi kuitenkin avata jollekulle toiselle oven, jonka kohdalla näytti olevan äsken umpiseinä.

  Olen hapuilija ja ne jotka "oikeasti osaa" ovat muualla. Mutta jos keskittyy kovasti osaamaan ei voi keskittyä hakemaan uutta. Minusta meille kaikille on paikkamme.
  Tällainen palaute on aina tosi kivaa. Kiitos Esa!

  VastaaPoista
 3. Kannustava bloggaus. Open oppiminen toimii mulla alakoulussa suurinpiirtein samalla tavalla.

  VastaaPoista