lauantai 25. toukokuuta 2013

Tarjous, josta et voi kieltäytyä: paras mahdollinen koulu!

Mikä on sellainen tarjous, jota oppilas ei osaa odottaa?
Sellaiseen ongelmaan, jota hän pitää ratkaisemattomana ja toivottomana?
Miten se tarjous lyödään pöytään ennen kuin oppilas ehtii alkaa miettiä sopimuksen ehtoja ja alkaa haluta niin paljon, että haluaa ostaa lopulta hintaa kysymättä?

Tällaista jäin miettimään, kun autossa kuuntelin Jari Sarasvuon jaksoa "Yrittäjä" (Pidin Sarasvuosta aikanaan Hyvät, Pahat ja Rumat -ohjelmassa. Sittemmin pidin elitistisenä. Nyt vain pidän, tai arvostan ja kuuntelen - pistää ajattelemaan). Sarasvuo puhuu yrittäjyydestä, mutta jäin ajattelemaan, miten se sopisi kouluun. Minusta se sopii.

Odottamaton tarjous
Hei oppilas, minä tarjoan sinulle tässä ja nyt koulun. Koulun, jossa saat olla rauhassa. Riittää, että olet paikalla ja teet sovitut tehtävät, niin pääset läpi. Jos homma oikeasti kiinnostaa, saat edetä sitä vauhtia, mihin rahkeet riittää ja apua tulee, kun törmäät johonkin rajaan. That's it, ei mitään koiraa haudattuna. Ja pakettiin kuuluu joka jaksossa vapaata ryhmäoppimista sekä aikaa opiskella sitä, mikä sinua itseäsi kiinnostaa.

Ongelma, oppilaan oma ja ikuisesti ratkaisemattomana pitämä
Kuolen tylsyyteen, koska
a) en kuitenkaan pääse kokeesta läpi enkä siis viitsi enää tehdä mitään tai
b) jos tekee homman hyvin, joutuu silmätikuksi ja saa lisätehtäviä, mitään hyötyä ei tule

Hinta (eli ne ehdot)
 Best price only for you. Ei maksa mitään, kunhan  tulet. No, on tässä se koukku, että me ollaan sitten tämän jälkeen samalla puolella. Ok?


Mikä meitä aikuisia sitten ajaa

Mihin me täällä koulussa pyrimme?
  • hyvään oppimiseen
  • siihen, että jokainen pärjää ja onnistuu
  • opitaan olemaan ihmisiksi
Pidetään nuo mielessä. Yritän johtaa tätä lafkaa niin, että ope, kysyn aina miten toimintasi edistää noita periaatteita. Niin syntyy yhteinen tehtävä, jota ollaan yhdessä toteuttamassa ja siten duuni tuntuu tärkeältä ja tekemisen arvoiselta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti