tiistai 29. toukokuuta 2012

Miksi ihmeessä sosiaalista mediaa?


Social Media Mess
Social media mess by kexino.com
Olin eilen työhaastattelussa. Kokemus oli hämmentävä, koska edellisestä on nyt yli  neljä vuotta. Mieleen palasi kokemus, ennestään tuttu: työhaastattelussa tulee sanoneeksi asioita, joiden kautta kiteytyy jotain oleellista omasta ajettelusta.
Pyrin muuten toimimaan samoin myös istuessani pöydän toisella puolella. Koetan toimia niin, että molemmat opimme jotain ja saamme uusia aineksia ajatteluumme, päätyi itse rekrytointi sitten miten hyvänsä.

Tilaisuudessa tuli tietysti puheeksi sosiaalinen media. Toinen haastettelija kysyi,

miten löydän ajan sosiaalisen median käyttöön?


Vastasin siihen niin kuin olen opettanut itseni ajattelemaan:
Käytän someen sen ajan, joka yleensä kuluu tv:n katseluun. En paljon perusta reality-tv:stä, sarjoja en jaksa seurata. Katson jotain urheilua, jokun leffan, parhaita asiaohjelmia kun kohdalle sattuu. Siinä sitä aikaa syntyy. Toinen näkökulma on, että tämä on tietoista itsensä kehittämistä. Pyrin sekä oppimaan sosiaalisen median kautta että sosiaalisesta mediasta. Pidän sitä itseohjautuvana täydennyskoulutuksena.

Tänään ajelin fillarilla töihin ja tajusin, että aivan puolitotuuksia puhelin.

Kaikkein tärkeintä minulle on sosiaalisen median yhteisö.

Aloitan aamun eri tavalla kuin ennen. Ei Hesaria. Avaan tabletin tai iPhonen. Aukaisen Hootsuiten (Twitter/Facebook-liittymä), Flipboardin (Twitter, Facebook ja rss/blogi - ohjelma), Feedlyn (sama) tai Facebookin.

Mitä linkkejä @vahis on tänään lähettänyt?
Onko Esa Kukkasniemi blogannut?
Mitä @hponka on julkaissut SlideSharessa?
Mitä kuuluu @arongas'lle, @jmanninen'lle, monelle muulle sosiaalisesta mediasta tutulle.
Mitä Martti Hellström on nyt kirjoittanut - kuitenkin jotain sellaista, mitä en olisi koskaan itse tullut ajatelleeksi.
Mitä kuuluu Nina Rantapuun blogiin - hienoja ajatuksia, jotka myös muuttuvat arjen teoiksi. Ja moni, moni jää nyt mainitsematta.

Kuulun porukkaan, herään, innostun. Juon kahvia ja energiataso nousee työpäivää varten. Olen ylpeä, että tunnen niin monta hyvää tyyppiä. Niitä on paljon! Lisäksi seuraan mielenkiinnosta sellaisia, jotka ajattelevat toisin tai sellaisia, joita en vielä oikein tunne. Harvoin lopetan seuraamista, uusia sen sijaan tulee viikottain. No, sellaisten seuraamisen lopetan, jotka täyttävät sosiaalista mediaa minulle turhilla jutuilla. Olen aika ammatillisesti suuntautunut tässä.

Jotain dataa:
 • Twitter: seuraan 525, minua seuraa 354, olen lähettänyt 2255 twiittiä
 • Facebook: kuulun n. 10 ryhmään, joita seuraan aktiivisesti. Omalla aikajanalla julkaisen lähinnä edu-aiheisia juttuja, vähän bändiin liittyen
 • Blogit: kirjoitan itse 2-10 kirjoitusta / kk. Seuraan RSS-syötteenä aktiivisesti n. 50 blogia
 • kaikkeen tähän menee aikaa vaikka kuinka paljon, mutta 1/2h aamulla ja 1/2h illalla riittää hyvin.
 • sitten kaikki omat sosiaalisen meduian opetuskokeilut; ne vievät aikaa juuri niin kuin opetuksen kehittäminen vie. Mutta se on KIVAA!

Sosiaalinen media on minulle yhteisö. Toiset ovat kavereita, toiset tuttuja, jotkut mahtavia tiedon lähteitä, ajattelun herättäjiä. Joka aamu täörmään siihenkin, että voiko noin ajatella. Terveellistä sekin.

Itse saan olla osa tuota yhteisöä. Kirjoitan blogia. Twiittaan. Osallistun Facebookin ryhmiin, joista on tullut aivan erityisen tärkeä keskustelun, jakamisen ja oppimisen paikka minulle. Huomaan, jos joku juttuni kiinnostaa muita. Koetan pitää jorinat lyhyinä, että ne jaksasi lukea. Jos juttuni ei kiinnosta, joko jatkan sitä yksin tai mietin uudelleen. Opin koko ajan, ihan niin kuin missä tahansa keskustelussa. Nuo ohjelmat Flipboard ja Feedly sitten taas tuovat oman lisänsä syöttämällä sellaistakin, mitä en itse osaisi hakea ollenkaan.
Sosiaalinen media on kuin tori tutussa kaupungissa. Tapaan tuttuja, kuuntelen, osallistun, jatkan matkaa. Ero tosin on se, että välillä olen ihan muilla toreilla kuuntelemassa.  Tärkeää on joka tapauksessa sekä kuunnella että tulla kuulluksi.

Ai mistä löydän tähän aikaa? En aina löydäkään eikä se ole ongelma. Mutta kavereiden kanssa on aina mahtavaa jutella.

Kello on 8.00 ja aloitan nyt sitten voimaantuneena ne reksin työt. Hyvää työpäivää kaikille :) 

4 kommenttia:

 1. Kiitos kirjoituksesta! Samalla tavalla alkaa aamut minullakin! On voimaannuttavaa seurata, että muutkin ihmiset jakavat ajatuksiaan, mielipiteitä, kiinnostavia linkkejä ym. Innostuneena ja välillä jopa intohimoisesti. Viimeksi eilen törmäsin ihmiseen, joka kyseenalaisti koulussa tehtäviä uudistuksia. Hänen mielestään koulussa on ennenkin pärjätty ilman yhteisiä tiimejä ja yhteissuunnittelua.

  Työhuoneeni ovi on aina auki. Nautin siitä, kun opettaja pistäytyy istumaan ja ajaudumme hyvään keskusteluun uusista projekteista ja suunnitelmista. Samalla tavalla haluan pitää oven auki sosiaaliseen mediaan. Kiitos teille mielenkiintoiset ihmiset!

  VastaaPoista
 2. Mietin näitä sanojasi. Kiteytit paljon pieneen. Paljon olennaista. Jatkoajatuksiani ajatuksiisi http://opeblogi.blogspot.fi/2012/06/soma-suomi-some.html

  VastaaPoista
 3. Liityn tähän keskinäisen kehumisen kerhoon! Kiitos maininnasta. Hienoja valintoja myös muut. Kannattaa seurata. Olen ylpeä, että saan kuulua tähän porukkaan. t. Esa

  VastaaPoista